© 2017 Copyright  |  All Rights Reserved 

 Адрес: ул."Опълченска" 66, 1303 София

  • White Facebook Icon
  • Instagram - White Circle
  • White Twitter Icon

Старата юзина - ВЕЦ "Панчарево"

Водноелектрическата централа "Панчарево" в с. Кокаляне е пусната в експлоатация на 1 ноември 1900 г., с което се поставя началото на общественото електроснабдяване в България. Централата осигурява електричество за осветление, за електрически трамвай и двигателна сила за индустриалните предприятия в София, с което я нарежда сред първите електрифицирани европейски столици.

 

Строителството е извършено от Дружеството на Големите строителни предприятия на Марсилия, а монтажните работи - от фирмата "Оерликон". Първоначално машинната зала е оборудвана с 4 турбогрупи, производство на "Пикард & Пикте"- Женева с хоризонтален вал и мощност на вала 500 к.с. Генераторното напрежение е 8000 V, а ниското - 150 V.

 

Централата е действаща до началото на 80-те години на XX век.

Националният политехнически музей ползва сградния фонд от 1975 г. Безвъзмездно са предадени главната постройка с машинната зала, командното отделение и административните сгради. През 1986 г. по настояване на музейните специалисти Националният институт за паметници на културата декларира ВЕЦ "Панчарево" като паметник на културата. 

Предвижда се пускането на централата в действие и изграждане на екологичен парк с музейна експозиция на открито, както са изградени най-известните технически музеи в света.