© 2017 Copyright  |  All Rights Reserved 

 Адрес: ул."Опълченска" 66, 1303 София

  • White Facebook Icon
  • Instagram - White Circle
  • White Twitter Icon

Подробна програма на НПТМ за Нощта на музеите

May 17, 2019

 

На 18 май от 18:00 ч. в Националния политехнически музей започва специалната програма в чест на Международния ден на музеите – 18 май - и Европейската  нощ  на музеите. Програмата ще стартира с представянето на временната изложба "40 години персонални компютри "Прaвец" разположена в експозиционното пространство.

 

По-зрелите посетители ще имат възможност да си припомнят как преди 30-40 години са работили с компютрите „Правец“. Ще могат и да пробват своите някогашни умения – отново и „на живо“. Децата и младежите ще научат как се е развивало производството на компютри у нас. Допълнително ще могат да „тестват“ старите компютърни игри, познати на техните родители и да си направят състезание с тях.

 

От 18:30 ч.(в зала 2) за истинските любители на иновациите и мистериите, програмата ще продължи с презентацията на възобновеното списание „Космос“, което между 60-те и  90-те години на миналия век беше най-любимото издание за хиляди читатели. След години на отсъствие, от м. септември 2018 г.,“Космос“ отново започна да излиза. НПТМ е щастлив да има този незаменим партньор, за да представяме заедно света на науката. В нощта на музеите екипът на „Космос“ ще представи няколко теми: невронният компютър и създаването на хардуер, който свързва човешкия мозък с компютрите; какво мислят българските неврохирурзи по темата?; какво е интуицията и съществува ли наистина "шесто" чувство? Особено внимание ще бъде отделено на гениалния Леонардо да Винчи.

 

За почитателите на физиката от 19:00 ч. и 20:30 ч. в кабинета по физика (1 ет.)  предлагаме демонстрации, в които законите на великите учени Нютон, Бернули и Фарадей ще се обясняват чрез разнообразни опити и участие на най-смелите в експериментите.

 

За тези, които обичат да предизвикват уменията на ръцете и въображението си - в ателието по текстилно печатане "Направих си сам" - разположено в Детския център (2 ет.) - от 19:00 ч. и 20:30 ч. предлагаме заедно с нас да се върнат векове назад и се запознаят със старите занаятчийски технологии. Чрез дървени матрици, участниците ще могат да си щамповат фигурки по избор върху текстилни торбички.

 

В програмата си не пропускаме и киноманите. От 18:30 ч. до 19:50 ч. в Киносалона те ще бъдат зарадвани с филмът "Човекът с камерата" (1928 г.), с Бъстър Кийтън. От 21:00 ч. до 22:30 ч. могат да видят и "Модерни времена" (1936 г.), на неповторимия Чарли Чаплин.

Очакваме Ви!

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Последни новини
Please reload

АРХИВ
Please reload

СЛЕДВАЙТЕ НИ
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square